اخبار الكنيسة الكلدانية

De slotverklaring van de Synode van de bisschoppen van de Chaldeeuwse Kerk, gehouden in Rome onder het voorzitterschap van de gezegende Patriarch Louis Raphael I Sako, 4-8 oktober 2017

 

Aan onze zusters en broeder in het thuisland,
 
Wij wensen met jullie te spreken in deze moeilijke en kritieke omstandigheden waar ons geliefd land mee geconfronteerd wordt. Wij wensen onze solidariteit met jullie en onze trots op jullie te tonen.
 
Wij waarderen de prestaties van onze gewapende troepen enorm en we willen hen prijzen voor hun uitstekende overwinningen en voor het bevrijden van onze steden, een voor een, uit de greep van de terroristische organisatie ISIS. Wij verheugen ons op de bevrijding van heel het Irakees landgebied.
 
Wij observeren met grote zorgen de ontwikkelingen van politieke situaties in het land, voornamelijk de crisis als gevolg van het referendum van de Koerdische Regio en haar wens voor onafhankelijkheid. We roepen alle partijen op om rust te brengen in de situatie en deze niet te laten escaleren, rekening houdend met de ongerustheid van onze burgers. We geloven dat door middel van een moedig en beschaafd dialoog men op de veiligste manier obstakels en problemen kan overwinnen en oplossen. Dialoog is het meest veilige middel om een crisis te overwinnen. De Kerk is daarvoor aan het bidden en is bereid om iedereen te steunen die met goede wil dialoog en verzoening zoekt.
 
Als een oprecht Chaldeeuws volk verwerpen we al de namen die onze Chaldeeuwse identiteit vervalsen, zoals de samengestelde naam “Chaldeeuws Syrisch Assyrisch”, die gebruikt wordt in de Koerdische Regio, dit in tegenstelling tot de namen die in de Irakese grondwet zijn opgenomen.

We roepen onze dochters en zonen op om deze namen te verwerpen en vast te houden aan hun Chaldeeuwse identiteit zonder fanatisme en met respect voor de andere namen zoals ‘Assyrisch’, ‘Syrisch’ en ‘Aramees’.

We roepen de autoriteiten in de Koerdische Regio op om deze namen te respecteren. Wij moedigen Chaldeeërs aan om met iedereen samen te werken voor het algemeen belang en om niet te scheiden in ongeïdentificeerde groepen of om illusionaire projecten te volgen die christenen kunnen benadelen.

 

We moedigen hen aan om zich te engageren in openbare zaken en in het politieke leven als oprechte partners van dit gezegend land. We moedigen hen ook aan om hun rol te spelen aan de zijde van hun landgenoten in het opbouwen van een modern en sterk burgerlijk land dat geschikt is voor de beschaving en glorie van het land, een land dat de rechten en gelijkheid respecteert.

Wij betuigen ook onze steun aan de Chaldeeuwse Liga, die ernaar streeft om Chaldeeërs over heel de wereld te verbinden.

Ten slotte delen we mede dat, ondanks de struikelblokken en onenigheden, onze hoop sterk blijft en ons vertrouwen dat onze burgers het verantwoordelijkheidsgevoel hebben en hun toevlucht zoeken naar de stem van gematigdheid, liefde en vrede, blijft hoog.
 
O Heer van vrede, geef ons land vrede.

 

 

 

الخبر نقلا عن موقع البطريركية الكلدانية

 

0 0 تصويت
1 تقييم المقال 5
Subscribe
نبّهني عن
guest
0 تعليقات
التقيمات المضمنة
عرض جميع التعليقات

مقالات ذات صلة

زر الذهاب إلى الأعلى
0
التعليق على هذا المقال - شاركنا رأيك x
()
x